Pages Menu
   
Recall Healing
Categories Menu

Totalna Biologia Jedzenia. Warsztaty „Jadalne”.

Data: 8-9 listopada 2019

Godzina: 10-18
Miejsce: Poznań, Plac Wolności 18 – sala konferencyjna

 

 

Dlaczego lubię słodycze?  Co sprawia, że szybko przybieram na wadze, albo gwałtownie ją tracę? Jaki mechanizm powoduje, że zajadam smutki?

 

Na warsztatach  Ev Hazina poznasz  jasną i konkretną odpowiedź na te i inne pytania.  Przekonasz się, że warto  przyjrzeć się temu jak jesz, jakie są twoje nawyki i wzorce, spojrzeć na temat jedzenia z zupełnie  nowej perspektywy.  Czy wiesz, że podczas jedzenia rozgrywają się ekscytujące sprawy, a na naszym talerzu wszystko jest splecione ze sobą: melodramat i historia krucjat z podbojem, horror i thriller ze znęcaniem się nad ciałem,  erotyka i kryminał,  saga i historia,  powieść historyczna i esej, a nawet kreskówka?
Jadalny kurs to  randka z samym sobą, podczas której prześledzisz jaką postawę przyjmujesz wobec pieniędzy czy seksu.  Na przykład, jedząc automatycznie, jesteśmy zwykle równie nieuważni i rozproszeni w związkach seksualnych. A gdy ktoś decyduje za nas kiedy, ile i co jemy  pod czyjąś presją  trwonimy pieniądze.  Gdy codziennie spożywamy  „pierwsze, drugie, trzecie danie i kompot” mamy nudne życie.

 

Jak opisać czym jest jedzenie? Powiedzieć można, że  jest milczące, nie kłóci się,  jest zwykle  pod ręką, daje natychmiastowy spokój, ogrzewa i wypełnia pustkę wewnętrzną. Ale potrafi też odebrać człowiekowi energię, zaburzyć jego postrzeganie, wpędzić w poczucie winy. Jedno jest pewne-  bez właściwego stosunku do  jedzenia nie sposób prowadzić harmonijnego życia.  Dlatego też pora stać się  swoim własnym ekspertem  w dziedzinie żywienia!

 

Podczas zajęć będziesz miał okazję  pracy  z przekonaniami, tzw praktyk zapominania kulturowego, uwalniania urazów i szoków związanych z jedzeniem; ustawień (konstelacji), pracy z alergiami pokarmowymi, procesami  art-terapii, psychodramy, medytacji .  Czekają na ciebie także wspólne, celowe posiłki!

Na zajęciach dowiesz się:
- Co tak naprawdę czujemy, gdy decydujemy się na „zajadanie nieprzyjemności” czymś     słodkim?
- Ustalisz wybory, których dokonujesz  nieświadomie.
- Jak jedzenie zamienia się w substytut miłości rodzicielskiej i co z tego wychodzi?
- Psychologia żucia – wiele niespodziewanych informacji o sobie.
- Kontrola, zakazy i przyjemności – o czym szepcze nasz Cień?
- Świadome zatrucie i wszelkiego rodzaju dobrowolne tortury.
- Żywność i przemoc. Przyjazne trio w naszym talerzu i w lustrze: poczucie winy, wstyd i uraza.
- „Śmieci” lub jak przestać być śmietnikiem emocjonalnym i jedzeniowym?
- O czym krzyczy do nas nasz tłuszcz? Tak, tak, krzyczy i prawie już ochrypł. A my nadal nie chcemy go słyszeć.
- Żywność, historia rodziny i związek z pokoleniami. Miłość, pierogi, barszcz i tort     Napoleona;
- Żywność i krytyka ze strony Czystego Umysłu: skąd się bierze tak wiele roszczeń wobec siebie i innych.

 

Wykładowca Ev Khazin
Lokalizacja Poznań Plac Wolności 18 – sala konferencyjna
Data 2019-11-08